Miód faceliowy – co to za miód?
Wszyscy znamy miody takie jak akacjowy, lipowy, gryczany czy wielokwiatowy, ale faceliowy? Co to jest facelia?
Facelia to jednoroczna roślina miododajna uznawana za jedną z najbardziej wydajnych roślin miododajnych. Kwiaty Facelii należą do ulubionych przysmaków pszczół.
Miód faceliowy zaliczany jest do miodów nektarowych czyli kwiatowych. Pszczoły pozyskują nektar z kwiatów facelii zamieniają go w delikatny, aromatyczny złocisty miód. Pszczelarze miód faceliowy nazywają miodem królewskim, ponieważ krótko kwitnąca ale niezwykle miododajna facelia błękitna nazywana jest “ królową miododajności” – z 1 ha można uzyskać aż 700 kg miodu.
Drobnoziarnisty miód o barwie znacznie odbiegającej od barw innych znanych powszechnie miodów kwiatowych – od żółtej po lekko zielonkawą w stanie płynnym, a wraz z krystalizacją staje się zdecydowanie jaśniejszy (prawie biały).
Miód faceliowy – dlaczego warto po niego sięgnąć?
Przede wszystkim walory miodu faceliowego to zdecydowanie walory smakowe. Miód ten polecany jest dla osób, które w miodach szukają tradycyjnego, delikatnego i przyjemnego smaku. Miód faceliowy jest bardzo delikatny w smaku, z lekką nutą kwasowości – prawie niewyczuwalną, dodatkowo posiada piękny kwiatowy aromat. Miód faceliowy wybierają smakosze w każdym wieku – smakuje dzieciom oraz dorosłym. Dzięki walorom smakowym jest doskonałym dodatkiem do dań. Jak każdy naturalny miód pszczeli ulega krystalizacji. Miód faceliowy krystalizuje od kilku dni do nawet roku. Miód można przywrócić do postaci płynnej poprzez podgrzanie go do temperatury około 40 stopni celsjusza. Miód faceliowy składa się głównie z węglowodanów, glukozy i fruktozy oraz wody.
W miodach faceliowych znajdziemy takie niezbędne dla naszego organizmu substancje jak: chlor, potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt czy molibden oraz bogactwo witamin: A, C, PP, witaminy z grupy B, olejki eteryczne oraz enzymy: oksydazę glukozową, diastazę i inwertazę.
Zobacz nasze – miody naturalne
Miód faceliowy – właściwości lecznicze czyli jak z pomocą miodu zadbać o swoje zdrowie i urodę?
Miód faceliowy doskonale wzmacnia odporność, ma działanie antyoksydacyjne oraz rewelacyjnie wpływa na metabolizm dzięki poprawie pracy hormonów i enzymów. Jest szczególnie polecany przy przeziębieniach i stanach grypopodobnych. Wspiera działanie układu krążenia, układu pokarmowego oraz immunologicznego. Jest doskonałym źródłem energii zwłaszcza po intensywnym treningu, ciężkiej pracy fizycznej lub wysiłku umysłowym. Miód faceliowy ma działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe, jest zalecany także przy problemach z astmą.
Wspiera organizm w budowaniu odporności poprzez pobudzanie układu immunologicznego. Dzięki zawartości choliny miód faceliowy chroni wątrobę – szczególnie podczas zatruć. Wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ponieważ miód ten skutecznie pomaga obniżać ciśnienie tętnicze krwi, polecany jest także dla osób z nadciśnieniem. Spożywany regularnie miód faceliowy obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Miód poprawia także metabolizm oraz obniża szkodliwe działanie nikotyny, alkoholu oraz kawy czy herbaty, działa odtruwająco. Miód faceliowy jest także składnikiem wielu preparatów kosmetycznych. Zastosowanie miodu w kosmetykach wykazuje działanie nawilżające i poprawiające nawilżenie skóry poprzez zatrzymanie wody w naskórku. Dzięki witaminom z grupy B kosmetyki z miodem poprawiają koloryt cery, zmniejszają wydzielanie sebum, zwiększają jej nawilżenie oraz opóźniają procesy starzenia. Miód dzięki zawartości witamin C i E znajduje także zastosowanie w kosmetykach dla skory naczynkowej oraz w pomadkach dedykowanych dla osób z problemami “ pękających ust”. Działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające miodu wykorzystywane jest do zmniejszania blizn i leczenia trądziku.