Miód naturalny nie tylko z powodu swojej barwy nazywany jest płynnym złotem. Miód to prawdziwe bogactwo składników o właściwościach odżywczych i leczniczych. Miód pszczeli to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi.
Jednym z najbardziej drogocennych składników miodu są enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół. Oprócz enzymów miód zawiera wiele innych wartościowych składników takich jak: glukoza i fruktoza, aminokwasy, biotyna, witaminy A,C, iz grupy B, kwas foliowy oraz liczne pierwiastki: żelazo, miedź, potas, magnez, fosfor czy wapń. Miód jest produktem łatwo przyswajalnym. Stanowi zdrowe źródło energii i jest smacznym zamiennikiem cukru.
Ile kalorii ma miód?
Miód jest co prawda bardziej kaloryczny od cukru, jednak jest bogaty w substancje odżywcze, a cukier to tylko puste kalorie o słodkim smaku.
Łyżeczka miodu to prawie 40 kcal. Łyżeczka cukru to 20 kcal. Miód jest jednak zdecydowanie słodszy od cukru,dlatego użyjemy go mniej.
Jakie właściwości posiadają miody?
Miód w korzystny sposób wpływa na nasz organizm. Jego dobroczynne właściwości były znane i wykorzystywane już w starożytności:
- miód jest najzdrowszym źródłem energii
- posiada właściwości przeciwzapalne,przeciwalergiczne i antybakteryjne
- wspomaga układ odpornościowy
- wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych i zapalenie zatok
- łagodzi kaszel i stany zapalne gardła
- poprawia krążenie, obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę mięśnia sercowego
- dzięki zawartości glukozy wspomaga pracę mózgu
- reguluje pracę wątroby i nerek
- pobudza trawienie oraz reguluje pracę jelit
- działa uspokajająco, poprawia nastrój i ułatwia zasypianie
- neutralizuje szkodliwe działanie alkoholu, papierosów i innych używek
- posiada właściwości odtruwające -usuwa z organizmu metale ciężkie
- miód stosowany zewnętrznie nawilża,
- rozjaśnia i poprawia wygląd skóry.
W zależności od rodzaju miodu każdy z nich posiada charakterystyczne dla swojego gatunku właściwości:
Miód wielokwiatowy stosowany jest zwłaszcza w leczeniu chorób serca – pomaga regulować ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne oraz mięsień sercowy. Z kolei w schorzeniach układu trawiennego doskonale sprawdzi się stosowanie miodu akacjowego. Regeneruje on błonę śluzową żołądka w zaburzonym trawieniu, nadkwasocie, oraz chorobie wrzodowej. Z powodu silnego działania bakteriobójczego i przeciwzapalnego miód akacjowy polecany jest także w chorobach układu moczowego.
Miód gryczany z kolei dzięki zawartości rutyny wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne, dlatego zalecany jest szczególnie osobom starszym, które są najbardziej narażone na choroby układu krążenia. Wspomaga leczenie chorób takich jak miażdżyca czy niedokrwistość. Wspomaga także leczenie ran i wspomaga regenerację tkanki kostnej.
Miód lipowy charakteryzuje się właściwościami wykrztuśnymi i przeciwgorączkowymi, dlatego wykorzystywany jest podczas leczenia przeziębień, grypy, zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc, anginy czy zapalenia zatok. Poza właściwościami antybiotycznym rewelacyjnie wpływa na układ nerwowy – reguluje ciśnienie tętnicze krwi, łagodzi stres i nerwice oraz ułatwia zasypianie.
To jaki miód jest najzdrowszy?
Różnice w składzie poszczególnych miodów sa niewielkie. Można śmiało stwierdzić, że każdy miód jest dobry, a najzdrowszy dla nas będzie ten, który polecany jest do leczenia schorzeń z którymi się zmagamy.
Za jeden z najzdrowszych uważany jest miód spadziowy charakteryzujący się dużą aktywnością antybiotyczną, posiadający właściwości moczopędne, żółciopędne i przeciwzapalne. Ciemniejsza barwa rego miodu to wynik dużej ilości antyoksydantów.
O miano króla miodów walczy też miód wrzosowy rzadziej dostępny i chyba z tego powodu najdroższy – ale czy najzdrowszy? Każdy z nas musi wybrać dla siebie ten, którego właściwości prozdrowotne najlepiej poradzą sobie z naszymi przypadłościami.
Najzdrowszy jest miód naturalny ze sprawdzonego źródła, miód którego miejsce pochodzenia jest nam znane. Wybierajmy miody z naszej szerokości geograficznej – pyłki roślin niewystępujących w naszej okolicy mogą powodować alergie!