Jak zrobić nalewkę miodową?

Jak zrobić nalewkę miodową?

Jak zrobić nalewkę miodową?

Główny składnik miodówki to miód, który ma właściwości prozdrowotne. Nalewka miodowa jest zalecana osobom mającym problemy z układem krążenia, odpornością i układem pokarmowym. Miodówka jest doceniana za intensywny smak oraz rozgrzewające właściwości. Z naszego wpisu dowiesz się jak zrobić tradycyjną miodówkę i jakie korzyści niesie jej spożywanie.

 

Miodówka – na co pomoże?

Na samym początku warto podkreślić, że miodówka to nalewka zrobiona na bazie spirytusu, miodu i przypraw. Napój wyróżnia wyrazisty i słodki smak. Zadaniem trunku jest rozgrzanie organizmu, a pija się go najczęściej podczas chłodnych wieczorów. Miodówka sprawdzi się także na świątecznym stole, zwłaszcza jeśli dodamy do niej aromatyczne przyprawy, np. goździki. Nalewka z miodem zawiera witaminy i związki mineralne: witaminy z grupy B, witaminę C, K i E, wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas. Może ona zatem wpływać w pozytywny sposób na organizm, na przykład łagodząc pewne dolegliwości.

Na jakie korzyści zdrowotne możemy liczyć dzięki spożyciu miodówki? Poniżej znajdziesz listę zalet:

  • Układ krążenia
    Potas wzmacnia mięsień serca i chroni przed uszkodzeniem naczyń krwionośnych. Umiarkowane spożywanie miodówki wspomaga zapobieganie chorobom wieńcowym. Witaminy z grupy B poprawiają pracę serca i jego wydolność.
  • Układ odpornościowy
    Nalewka z miodem zawiera duże ilości witaminy C, która wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i układ odpornościowy. Witamina C ma także działanie bakteriobójcze i pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i innych infekcji.
  • Układ pokarmowy
    Miód wspomaga pracę układu pokarmowego, niweluje stan zapalny i przyspiesza metabolizm. Spożywanie miodówki w niewielkiej ilości pomoże także w regulowaniu motorycznych czynności jelit i delikatnie pobudzi je do pracy. Tę zaletę docenią osoby, które mają problem z zaparciami.
  • Układ nerwowy
    W nalewce znajdziemy także magnez. Ma on wpływ na pracę układu nerwowego, pomaga w koncentracji i poprawia pamięć.
  • Działanie antyoksydacyjne
    Miód zawiera flawonoidy i polifenole, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Chroni to komórki przed uszkodzeniem i wspiera kondycję organizmu.
  • Działanie antybakteryjne
    Substancje zawarte w miodówce mogą wspierać zwalczanie infekcji. Miód często wykorzystuje się także do łagodzenia bólu gardła i kaszlu.

 

Który miód będzie odpowiedni do nalewki miodowej?

Miodówka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a w internecie można znaleźć wiele różnorodnych przepisów. Przed zakupem składników warto zastanowić się jaki rodzaj miodu wybrać. Niektóre rodzaje miodu mają bardzo intensywny zapach i smak i mogą zdominować smak nalewki. Do zrobienia trunku wybierz więc miód, który najbardziej lubisz. Dzięki temu będziesz mógł się delektować trunkiem o idealnym smaku. Do miodówki wykorzystuje się najczęściej miód lipowy, wielokwiatowy lub gryczany. Pamiętaj także, aby wybrać miód wysokiej jakości. Miodówki nie należy sporządzać na bazie miodów syntetycznych.

 

Miodówka – składniki i wykonanie

Wspomnieliśmy już, że kluczowym składnikiem trunku jest dobrej jakości miód. Dobrym pomysłem jest zmieszanie trzech rodzajów miodu: lipowego, wielokwiatowego i gryczanego. Podczas przygotowania nalewki pamiętaj o tym, że miód można podgrzewać tylko do temperatury 40 stopni. Jeśli się skrystalizował, to włóż słoik z miodem do garnka z ciepłą wodą.

Przepis na miodówkę

Składniki:

  • 1 litr miodu,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 litr przegotowanej wody,
  • ulubione przyprawy.

Sposób wykonania:

  • Rozpuść miód, aby był całkiem płynny. Możesz wstawić słoik z miodem do garnka z ciepłą wodą.
  • Podgrzej litr wody i wlej ją do miodu.
  • Wymieszaj dokładnie aż do momentu całkowitego rozpuszczenia miodu.
  • Dodaj spirytus i przyprawy.
  • Przelej mieszankę do butelek i szczelnie zamknij.

Odstaw miodówkę w ciemne i chłodne miejsce. Pamiętaj, że nalewka nabierze pełnego smaku z czasem. Dobrym rozwiązaniem jest otwarcie pierwszej butelki po około 3 miesiącach. Jakie przyprawy można wykorzystać do miodówki? Wszystko zależy od tego, jakie smaki preferujesz. Najczęściej wybierane są jednak: laska wanilii, cytryna, goździki, kardamon, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, kawa, imbir, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie miodówki jest bardzo proste, a jej podstawą jest naturalny miód. Rozgrzewający trunek sprawdzi się szczególnie podczas chłodnych wieczorów.

Dlaczego warto wspierać pszczelarstwo?

Wspieranie pszczelarstwa to nie tylko ochrona pszczół, ale także bardzo ważny element dbałości o zdrowie człowieka i środowisko naturalne. Pszczoły są istotnym ogniwem w ekosystemie, ponieważ mają wpływ na bioróżnorodność, produkcję żywności i równowagę w przyrodzie. W artykule omówimy korzyści płynące z pszczelarstwa i wskażemy działania wspierające pszczelarzy.

 

Jakie korzyści płyną z pszczelej hodowli dla lokalnej społeczności?

Pszczoły od wieków odgrywają bardzo ważną rolę w życiu ludzi i ekosystemie. Warto zauważyć także korzyści, jakie pszczelarstwo przynosi dla lokalnej społeczności.

Pszczelarstwo a korzyści dla społeczności:

1. Zapylanie roślin

Pszczoły to zwierzęta, które są jednymi z najefektywniejszych zapylaczy roślin w przyrodzie. Mają one realny wpływ na zwiększenie plonów rolnych, a także poprawę jakości warzyw i owoców. Docenią to zwłaszcza lokalne gospodarstwa rolnicze, hodowcy kwiatów i ogrodnicy, ponieważ obecność hodowli pszczół przyczyni się do większej dostępności świeżych produktów spożywczych.

2. Produkcja miodu

Miód jest nie tylko smaczny, ale posiada także szereg korzyści zdrowotnych. Zakup miodu od lokalnego pszczelarza wspomaga społeczność i rozwój ich firm. Współpraca z lokalnym hodowcą pszczół to także gwarancja najwyższej jakości miodu, który jest naturalny i nie zawiera polepszaczy.

3. Zrównoważone środowisko naturalne

Dzięki zapylaniu pszczoły przyczyniają się do utrzymania różnorodności roślin i zachowania naturalnej równowagi w środowisku. Można powiedzieć, że hodowla pszczół jest swego rodzaju strażnicą przyrody, która dba o lokalny ekosystem.

4. Ekologia i edukacja społeczeństwa lokalnego

Hodowla pszczół może być jednym z elementów ekologicznej edukacji. Firmy pszczelarskie organizują czasem szkolenia, warsztaty i różnego rodzaju prezentacje. Ich celem jest szerzenie wiedzy na temat kluczowego znaczenia pszczół w ekosystemie i produkcji żywności.

5. Integracja społeczeństwa

Lokalni hodowcy pszczół mogą współpracować, wspierać się i wymieniać doświadczeniami. Dzięki temu stworzą przyjazne środowisko, które może być źródłem integracji społecznej.

Jak widać, pszczela hodowla przynosi różnorodne korzyści dla lokalnej społeczności. Bardzo ważne jest zatem wspieranie pszczelarstwa.

 

Jakie działania możemy podjąć, aby wspomóc pszczelarstwo?

Niezwykle istotne jest podjęcie konkretnych działań, które służą ochronie pszczół i pomagają rozwijać pszczelarstwo. Jednym z najskuteczniejszych pomysłów jest sadzenie roślin miododajnych w ogrodach i przestrzeni publicznej. Zaliczymy do nich: wrzosy, dziką różę czy lawendę. Różnorodność siedlisk jest kluczowa dla przetrwania pszczół, dlatego należy utrzymywać także dzikie obszary zielone. Ważne jest również unikanie różnego rodzaju pestycydów i chemikaliów. Substancje te mogą być szkodliwe dla pszczół, co wpływa na ich populację. Najlepiej wybierać naturalne metody ochrony roślin i stosować ekologiczne rolnictwo. Organizowanie kampanii edukacyjnych na temat roli pszczół pomoże zwiększyć świadomość społeczną. Wsparcie pszczelarstwa to również kupowanie miodu oraz innych wyrobów, np. świec, propolisu. Dobrym pomysłem jest także uczestnictwo w wydarzeniach organizowanych przez pszczelarzy.

 

Największe zagrożenia dla pszczelarstwa

Warto podkreślić, że pszczelarstwo staje obecnie w obliczu poważnych zagrożeń. Niektóre z nich mają bardzo duży wpływ na zmniejszenie populacji pszczół. Dużym problemem jest utrata siedlisk wywołana przez wycinanie lasów i przekształcanie środowiska naturalnego. Ogranicza to dostęp do zbierania pożywienia i zabiera miejsca do zakładania gniazd. Pszczoły są ponadto wrażliwe na zanieczyszczenia środowiska, a używanie pestycydów i środków chemicznych negatywnie wpływa na ich zdrowie. Niektóre choroby i patogeny przyczyniają się do osłabienia układu odpornościowego i masowych zgonów pszczół. Najgroźniejsze są roztocza i przywry. Zachodzące zmiany klimatyczne również mają wpływ na dostępność pożywienia. Nieprzewidywalne opady czy zmiany temperatury utrudniają kwitnienie roślin i zbieranie nektaru i pyłku przez pszczoły. Problemem są także współczesne praktyki rolnicze, które skupiają się na uprawie jednego gatunku rośliny, a to prowadzi do utraty różnorodności roślin.

Wspieranie pszczelarstwa pozwoli zadbać o zachowanie środowiska naturalnego. Pszczelarstwo niesie za sobą także inne korzyści dla społeczności lokalnej.

Jaki miód na jelita i lepsze trawienie?

Płynne złoto – skarb jaki dostarcza nam natura. Miód to jeden ze skarbów, jakie dostarcza nam natura. To ta substancja nazywana jest płynnym złotem. Miód poza smakiem, który niewątpliwie jest ogromnym walorem dostarcza nam wielu cennych substancji odżywczych oraz bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Od  lat wykorzystywany jest w medycynie naturalnej jako środek wzmacniający układ odpornościowy, środek łagodzący stany zapalne, regulujący poziom cholesterolu we krwi oraz wspomagający trawienie.

Miód na trawienie? Tak!

Dzięki swoim właściwościom miód stosowany jest w leczeniu chorób układu pokarmowego. Doskonale łagodzi dolegliwości bólowe układu pokarmowego oraz  działa antybakteryjnie. Miód stosowany jest dosyć powszechnie na niestrawność i zaparcia oraz w leczeniu zapalenia żołądka oraz jelit, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Jakie korzyści płyną ze stosowania miodu na układ pokarmowy?

Dzięki zawartości enzymów miód przyspiesza proces trawienia węglowodanów oraz cukrów prostych. Cukry zawarte w miodzie są dłużej rozkładane w żołądku, a zawarte w nim liczne minerały – głównie potas, sód i magnez – warto uzupełniać na przykład przy biegunkach. Za właściwości antybakteryjne i utleniające miodu odpowiada roślinny związek organiczny methylglyoxal wykorzystywany w leczeniu chorób żołądka wywoływanych przez Helicobacter pylori.

Dzięki poprawie pracy hormonów i enzymów miód rewelacyjnie wpływa na metabolizm. Dzięki zawartości choliny niektóre z miodów chronią wątrobę podczas zatruć. Miód wspomaga leczenie choroby wrzodowej czy nadżerek układu pokarmowego. Usprawnia  pęcherzyka żółciowego oraz wspiera metabolizm tłuszczów i reguluje wypróżnienia.

Regularne spożywanie miodu obniża negatywne działanie nikotyny, alkoholu, kawy i herbaty. Miód naturalny pomaga także w przypadku takich dolegliwości jak zaburzenia pracy jelit czy problemy gastryczne. 

Jaki miód wybrać i jak go stosować, aby poprawić działanie układu pokarmowego?

Przy wszelkiego rodzaju kuracjach z użyciem miodu ważne jest, aby był to miód naturalny bez sztucznych dodatków oraz pochodzący od solidnego pszczelarza. Kupując miód z nieznanego źródła o nieznanym pochodzeniu ryzykujemy, że może być zanieczyszczony i przegrzany, a to powoduje, że nie posiada on ani wartości odżywczej ani leczniczej. Jeśli miód zawiera pyłki roślin, które nie występują w naszym otoczeniu miód może powodować u nas reakcje alergiczne.

Przy wyborze miodu w pierwszej kolejności kierujmy się więc poznaniem jego pochodzenia – dopiero drugim kryterium powinien być rodzaj wybranego przez nas miodu. Jeśli  chodzi o choroby i wsparcie układu pokarmowego – szczególnie polecane są miody: akacjowy, rzepakowy, mniszkowy czy miód wielokwiatowy. Miody te doskonale radzą sobie z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy czy stanami zapalnymi jelita grubego.

Jak stosować miód na jelita i trawienie?

Przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy najlepiej stosować miód w formie rozcieńczonej. Miód rozpuszczamy w wodzie lub ziołowej herbatce (letniej – nie gorącej!) i pijemy małymi łyczkami na około godzinę przed posiłkiem. Mieszanka ta stymuluje gruczoły śluzowe żołądka do produkcji ochronnego śluzu. Jeśli naszą mieszankę wypijemy szybko – za jednym razem zawartość całej szklanki – będzie ona skuteczna w niedokwaśności żołądka. 

Miód naturalny w połączeniu z sokiem jabłkowym jest doskonały do stosowania przy stanach zapalnych jelita grubego. Z chorobami jelit doskonale poradzi sobie miód rozpuszczony w wodzie. 2-4 łyżki miodu rozpuszczone w szklance wody pobudzą jelito cienkie do wydzielania soków trawiennych co poprawi perystaltykę jelita.

Często do miodu dodaje się produkty, które wzmacniają jego działanie na poszczególne narządy i schorzenia. I tak –  jeśli do naszej  miodowej mikstury dodamy owoc kopru wzmocnimy jego rozkurczowe działanie na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego oraz zwiększymy wydzielanie soku żołądkowego oraz  pobudzimy laktację u matek karmiących. Na wzdęcia i bóle brzucha warto przygotować mieszankę z miodu z dodatkiem anyżu, z kolei połączenie miodu z korzeniem prawoślazu pomoże zregenerować uszkodzoną śluzówkę.

Osobom dbającym o sylwetkę i chcącym poprawić swoją przemianę materii pomoże mieszanka miodu, wody i cytryny- 3-4 łyżki miodu i sok z cytryny  rozpuszczamy w szklance letniej wody.

Miód doskonale wspomaga nas w dbaniu o nasze zdrowie, dlatego aby nie stracił swoich cennych właściwości powinniśmy zadbać o jego właściwe przechowywanie np w szafce. 

Istotna jest temperatura przechowywania (tzw. pokojowa) oraz zacienione miejsce.

Jaki miód wybrać na kaszel?

Miód naturalny składa się głównie z wody oraz cukrów ale zawiera także wiele innych cennych naturalnych składników takich jak enzymy, kwasy organiczne, witaminy czy składniki mineralne. Dzięki swoim właściwościom od lat stosowany jest nie tylko jako zamiennik cukru czy środek na wzmocnienie odporności, ale także jako lek w przypadku przeziębień, infekcji czy schorzeń górnych dróg oddechowych. Kuracje miodem możemy stosować już w przypadku przeziębienia, oraz wspomagająco podczas leczenia farmakologicznego zleconego przez lekarza.

Stosowanie miodu w leczeniu kaszlu i bólu gardła skutkuje redukcją suchości w gardle, miód nawilża błony śluzowe oraz pomaga usuwać wydzielinę z oskrzeli. Miód jest doskonały zarówno na kaszel suchy jak i mokry.

Jaki miód na kaszel mokry?

Podczas mokrego kaszlu odkrztuszamy zalegającą w oskrzelach wydzielinę. Miód dzięki swoim właściwościom rozrzedza zalegającą w oskrzelach wydzielinę oraz ułatwia jej odkrztuszanie. Najlepszym miodem na leczenie kaszlu mokrego będzie w pierwszej kolejności miód spadziowy iglasty, który w swoim składzie zawiera gwajakol – substancję o właściwościach wykrztuśnych. Przy kaszlu mokrym warto wybrać także miód nawłociowy charakteryzują się wysoką aktywnością antybiotyczną.

A jak stosować miód na kaszel mokry?

Dorośli mogą łagodzić swój kaszel stosując łyżkę miodu kilka razy dziennie. 

Można go stosować także jako dodatek do herbaty, naparu ziołowego czy ciepłej wody z cytryną. Warto pamiętać, że miód należy dodawać do napojów o maksymalnej temperaturze 40 stopni Celsjusza, aby nie stracił swoich drogocennych właściwości. Aby wzmocnić antybiotyczne działanie miodu naturalnego należy go rozpuścić w wodzie – miód rozcieńczony w wodzie jest nawet do 200 razy skuteczniejszy niż ten zażywany w formie nierozcieńczonej!

Jaki miód na kaszel suchy?

Przy uporczywym męczącym suchym kaszlu, zależy nam, aby nawilżyć błony śluzowe oraz zredukować drapanie i suchość w gardle. Jeśli suchy kaszel dokucza nam w nocy – chcemy zażyć coś o działaniu blokującym odruch kaszlowy.

Miody, które pomogą nam nawilżyć błonę śluzową układu oddechowego oraz zniwelują drapanie i suchość w gardle to przede wszystkim miód gryczany, lipowy czy rzepakowy.

W przypadku uporczywego suchego kaszlu nie należy zapominać o tzw. kaszlu palacza. 

Picie rozcieńczonego miodu przyniesie ulgę w przypadku drapania w gardle oraz nawilży wysuszoną przez nałóg śluzówkę dróg oddechowych. W tym przypadku polecany jest głównie miód gryczany, nektarowo-spadziowy lub spadziowy iglasty, które są najbogatsze w antyoksydanty pomagające w neutralizacji szkodliwego działania dymu tytoniowego.

Jak stosować miód na kaszel suchy?

Dzieciom zaleca się podawanie ok 20 ml (łyżka stołowa) miodu wieczorem w celu złagodzenia kaszlu. Osoby dorosłe z kolei mogą zażywać 2-3 łyżki stołowe. Miód można podawać w postaci nierozcieńczonej, jednak najlepiej działa rozpuszczony w wodzie, herbacie, ciepłym mleku czy naparze ziołowym.

W przypadku miodu skrystalizowanego podawanego w formie nierozcieńczonej może działać drażniąco na gardło co powoduje odczucia, że zamiast łagodzić – wzmaga kaszel. Należy pamiętać, że w wysokich temperaturach miód traci swoje właściwości, dlatego podaje się go w płynach o maksymalnej temperaturze 40 stopni celsjusza. Często przygotowuje się mikstury miodowe na kaszel z dodatkiem mleka i masła, cebuli i czosnku, siemienia lnianego, herbaty z cytryną, aloesu czy naparu z majeranku. 

Miód na kaszel u dzieci – jaki wybrać?

Miód stanowi także skuteczny naturalny lek na kaszel u dzieci. Może być podawany dzieciom powyżej 12 miesiąca życia. Warto pamiętać , aby miód do diety malucha wprowadzać stopniowo dopiero od drugiego roku życia. Dla najmłodszych wybieramy z reguły miody o łagodnym i słodkim smaku. Szczególnie polecane są miody spadziowe, nawłociowe, rzepakowe czy malinowe.

Jak stosować miód  na kaszel u dzieci?

Pół łyżeczki miodu podawane dziecku kilka razy dziennie pomoże złagodzić objawy infekcji. Warto podać dziecku miód z dodatkiem cynamonu, który wzmocni jego działanie ponieważ cynamon także posiada właściwości przeciwbakteryjne. Starszym dzieciom można podawać już po pełnej łyżce stołowej miodu. Miód warto rozcieńczyć ponieważ rozcieńczony zwiększa swoją skuteczność, najlepiej działa rozpuszczony w wodzie, herbacie, ciepłym mleku czy naparze ziołowym w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni Celsjusza.

Warto pamiętać, że miód krystalizuje. Im dalej mu do postaci płynnej tym częściej może podrażniać gardło malucha, dlatego unikajmy podawania dzieciom skrystalizowanych miodów, które „drapią w gardło”.

Wartości odżywcze i lecznicze miodu

Miód naturalny nie tylko z powodu swojej barwy nazywany jest płynnym złotem. Miód to prawdziwe bogactwo składników o właściwościach odżywczych i leczniczych. Miód pszczeli to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi.

Jednym z najbardziej drogocennych składników miodu są enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół. Oprócz enzymów miód zawiera wiele innych wartościowych składników takich jak: glukoza i fruktoza, aminokwasy, biotyna, witaminy A,C, iz grupy B, kwas foliowy oraz liczne pierwiastki: żelazo, miedź, potas, magnez, fosfor czy wapń. Miód jest produktem łatwo przyswajalnym. Stanowi zdrowe źródło energii i jest smacznym zamiennikiem cukru.

Ile kalorii ma miód?

Miód jest co prawda bardziej kaloryczny od cukru, jednak jest bogaty w substancje odżywcze, a cukier to tylko puste kalorie o słodkim smaku.

Łyżeczka miodu to prawie 40 kcal. Łyżeczka cukru to 20 kcal. Miód jest jednak zdecydowanie słodszy od cukru,dlatego użyjemy go mniej. 

Jakie właściwości posiadają miody?

Miód w korzystny sposób wpływa na nasz organizm. Jego dobroczynne właściwości były znane i wykorzystywane już w starożytności: 

  • miód jest najzdrowszym źródłem energii
  • posiada właściwości przeciwzapalne,przeciwalergiczne i antybakteryjne
  • wspomaga układ odpornościowy 
  • wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych i zapalenie zatok
  • łagodzi kaszel i stany zapalne gardła
  • poprawia krążenie, obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę mięśnia sercowego 
  • dzięki zawartości glukozy wspomaga pracę mózgu
  • reguluje pracę wątroby i nerek
  • pobudza trawienie oraz reguluje pracę jelit
  • działa uspokajająco, poprawia nastrój i ułatwia zasypianie
  • neutralizuje szkodliwe działanie alkoholu, papierosów i innych używek
  • posiada właściwości odtruwające -usuwa z organizmu metale ciężkie
  • miód stosowany zewnętrznie nawilża, 
  • rozjaśnia i poprawia wygląd skóry.

W zależności od rodzaju miodu każdy z nich posiada charakterystyczne dla swojego gatunku właściwości:

Miód wielokwiatowy stosowany jest zwłaszcza w leczeniu chorób serca – pomaga regulować ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne oraz mięsień sercowy. Z kolei w schorzeniach układu trawiennego doskonale sprawdzi się stosowanie miodu akacjowego. Regeneruje on błonę śluzową żołądka w zaburzonym trawieniu, nadkwasocie, oraz chorobie wrzodowej. Z powodu silnego działania bakteriobójczego i przeciwzapalnego miód akacjowy polecany jest także w chorobach układu moczowego.

Miód gryczany z kolei dzięki zawartości rutyny wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne, dlatego zalecany jest szczególnie osobom starszym, które są najbardziej narażone na choroby układu krążenia. Wspomaga leczenie chorób takich jak miażdżyca czy niedokrwistość. Wspomaga także leczenie ran  i wspomaga regenerację tkanki kostnej.

Miód lipowy charakteryzuje się właściwościami wykrztuśnymi i przeciwgorączkowymi, dlatego wykorzystywany jest podczas leczenia przeziębień, grypy, zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc, anginy czy zapalenia zatok. Poza właściwościami antybiotycznym rewelacyjnie wpływa na układ nerwowy – reguluje ciśnienie tętnicze krwi, łagodzi stres i nerwice oraz ułatwia zasypianie.

To jaki miód jest najzdrowszy?

Różnice w składzie poszczególnych miodów sa niewielkie. Można śmiało stwierdzić, że każdy miód jest dobry, a najzdrowszy dla nas będzie ten, który polecany jest do leczenia schorzeń z którymi się zmagamy.

Za jeden z najzdrowszych uważany jest miód spadziowy charakteryzujący się dużą aktywnością antybiotyczną, posiadający właściwości moczopędne, żółciopędne i przeciwzapalne. Ciemniejsza barwa rego miodu to wynik dużej ilości antyoksydantów.

O miano króla miodów walczy też miód wrzosowy rzadziej dostępny i chyba z tego powodu najdroższy – ale czy najzdrowszy? Każdy z nas musi wybrać dla siebie ten, którego właściwości prozdrowotne najlepiej poradzą sobie z naszymi przypadłościami. 

Najzdrowszy jest miód naturalny ze sprawdzonego źródła, miód którego miejsce pochodzenia jest nam znane. Wybierajmy miody z naszej szerokości geograficznej – pyłki roślin niewystępujących w naszej okolicy mogą powodować alergie!

Chętnie pomożemy...

Jeśli masz pytania, chętnie na nie odpowiemy - skontaktuj się z nami w dogodny sposób


Telefon

Paweł: +48 505 294 466
Natalia: +48 512 503 003

Email
pasieka@naszapszczolka.pl

Lipiny Górne Borowina 21, 23-423 Potok Górny